Over ons

WIE ZIJN WIJ

Wij zijn Jurriën en Margreet Verkade en de verhuurders van ons Verkadenest. Hongarije is ons tweede thuisland. En thuis voelen we ons er zeker. We staan open voor de Hongaarse bevolking en dat vinden Hongaren prachtig. De Hongaarse geschiedenis en zijn bijzonder diverse bevolking is fascinerend. Door hun behulpzaamheid, vriendelijkheid en leergierigheid voelen we ons altijd welkom. We wensen u een onvergetelijke tijd in het boeiende Hongarije toe.
 
WAT BEVELEN WIJ AAN

Hoofdstad Boedapest 163 km, 100 min autorijden
Een mix van jong en oud, historische rijkdommen en moderne uitspattingen, dat is Boedapest. Die mooie stad aan de Donau. Flaneer romantisch langs de waterkant of ga op ontdekkingstocht in één van de 225 musea die Boedapest rijk is.
Stad Pécs 40 km, 40 min autorijden
Pécs is een universiteitsstad en heeft keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay) De kunstenaar Viktor Vasarely werd in Pécs geboren. In 2010 was Pécs één van de culturele hoofdsteden van Europa. Zie het filmpje onder ons tabblad “informatie”.
Plaats Baja 42 km, 45 min autorijden
De havenstad Baja wordt omgeven door de Donau en een zijtak van de rivier de Sugovica. Het eiland in deze rivier is een waar paradijs voor vakantiegangers. Behalve een zwembad en een tennisbaan bevindt zich hier ook de haven die een belangrijke schakel vormt in het Rijn-Main-Donautraject. Baja heeft vele schitterende gebouwen, een museum en is beroemd om haar vissoep.
Dombay-to (Dombay meer) 28 km, 20 min autorijden
Bij dit meer is een strand waar je heerlijk in de buitenlucht kan zwemmen en zonnen. Het Dombay meer ligt bij de plaats Pécsvárad. straat: Nefelejcs sor / Fenyosor
Watersportparadijs in de plaats Orfű 58 km, 60 min autorijden
Orfű ligt 15 km ten noorden van Pécs, in een idyllisch dal van het Mecsek-gebergte. Er zijn 3 stuwmeren: het Orfű-meer, het Pécsi-meer en het Herman Ottó-meer. De eerste 2 meren vormen een klein watersportparadijs. U kunt er zwemmen, zeilen, roeien, kanoën, surfen, vissen en waterfietsen. Zie het filmpje onder ons tabblad “informatie”.
Er is een molenmuseum in Orfű en vlakbij Orfű vindt u de druipsteengrot van Abaliget. In Abaliget is een vleermuis museum.
Markten
Elke vrijdag is er markt in het centrum van Bonyhád.
Waar? vòòr de kerk gaat u rechtsaf en na ongeveer 300 meter ziet u de ingang van de markt aan de linkerkant. Deze ingang is niet goed zichtbaar.
De markt in Pécs is indrukwekkend. Alles kun je hier kopen. Van groente tot brocante. Het is een grote markt en een ontmoeting met de vriendelijke Hongaren is bijzonder.
Deze markt is er elke zondag van 06.00 tot 12.00. Waar? Straat: Megyeri út 78 Pecs
Kuuroorden 
Hongarije staat bekend om zijn badcultuur. Je kunt genieten van verschillende sauna’s, stoombaden, zwembaden, dompelbaden en whirlpools, wellness en de helende kracht van het thermaalwater. Kuuroorden vind je bijvoorbeeld in de plaatsen:
Harkány (vlakbij  Siklós) bekendste (68 km) straat: Kossuth Lajos utca 7
Dombovar groot openlucht zwembad met thermaal baden (41 km) straat: Alkotás tér 1
Komlo/Sikonda (35 km) straat: Fürdő utca 5
Bikal modern en in kasteelhotel, (25 km) straat: Rákóczi utca. 22
Kasteel in Siklós 68 km, 70 min autorijden
De burcht van de stad Siklós is een van de meest gave middeleeuwse burchten in zuidelijk Hongarije. Alle mooie en waardevolle delen zijn sedert 1294 bewaard gebleven: ramen uit de romaanse tijd, fraaie balkons uit de Hongaarse gotiek, de burchtkapel uit de veertiende en vijftiende eeuw, de renaissance poort met ophaalbrug en het barokke burchtkasteel. De burcht is een meesterwerk van middeleeuwse Hongaarse architectuur.
Natuur

Wij raden u een adembenemende wandeling aan die start vanuit Obanya (16 km) Je loopt hier langs de voet van het Mecsek-gebergte. Het pad volgt stromend water met de diverse watervalletjes. Zie onze foto’s bij het tabblad ‘galerij’. Het Woud van Gemenc  is ook een aanrader. Het grootste wildreservaat van Hongarije beslaat 50.000 ha en ligt 55 km ten oosten van Pécs. Natuurliefhebbers en andere belangstellenden kunnen het reservaat alleen in groepsverband en per smalspoor bezichtigen. Er zijn twee treintjes. Het mooist is om de eerste trein vertrekt ongeveer om 08:30 te nemen vanaf Pörböly (29 km) dan is de natuur op zijn mooist. Informatie: Tolna Tourist, Szekszárd, straat: Széchenyi utca 38

 

links:
http://www.landenweb.net/hongarije
http://www.reisgraag.nl/vakantie_hongarije/pecs
http://boedapest.nl
http://www.hongarijevakantieland.nl/plaats-informatie
http://www.magyarholidays.eu/thermaalbadeninhongarije.htm#Harkany